miércoles, 20 de mayo de 2020

EL DIA QUE BARCELONA VA MORIR d'Enric Calpena - Versemblant i molt entretinguda - Valoració 8/10

Enric Calpena
416 pàgines
Rosa dels vents, 2018

«Les proporcions del desastre van ésser verament enormes. Amb raó pot dir-se que l’entrada de l’exèrcit d’Almançor és el fet més calamitós que registra la història de Barcelona, almenys de mil anys ençà» (Rovira i Virgili: Història de Catalunya).

Explica els intents inútils del comte Borrell II de frenar les ràtzies d'Almansor que acaben amb la caiguda de Barcelona l'any 985. Borrell, més aviat polític que militar, no ho aconsegueix i perd Olèrdola, el monestir de Sant Cugat i l'exèrcit d'Almansor assetja i pren Barcelona.

La novel·la d’en Calpena, escrita en un estil clar i temperat, registra fidelment els successos històrics, fa un dibuix consistent dels personatges clau i escenifica amb notable vigor els moments decisius. Cal destacar la batalla de Rovirans i els moviments de les tropes d'Almansor amb les torres d'assalt a les muralles de Barcelona. Per contra, la trama novel·lesca centrada en la traïció del monjo Marcus i la poca traça de Gondemarus, el seu càndid i babau criat, resulta una mica naïf. En resum, una novel·la molt digna i entretinguda que dóna vida versemblant a un succés històric poc documentat i aconsegueix atrapar l'atenció de l'lector.


Seguint el fil de la història, després d'aquesta novel·la podem llegir l'estupenda L'any dels francs d'Albert Villaró on els fills de Borrell II, Ramon Borrell de Barcelona i Ermengol d'Urgell, passant a l'ofensiva, al servei de Muhàmmad al-Mahdí, emprenen una campanya en el 1010 que acaba amb el saqueig de Còrdova. Les dues novel·les, que descriuen episodis gairebé successius, es poden llegir seguides, com si fossin la cara i la creu, l'ofensa i la revenja.

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

martes, 19 de mayo de 2020

LA FADA NEGRA de Xavier Theros -Rigor històric i qualitat literia amb elements gòtics.- Valoració 9/10

LA FADA NEGRA
Xavier Theros
Destino 2017
448 pàgines.
Premi Josep Pla 2017

Farà uns vint o trenta anys, vaig tenir la meva "etapa novel·la històrica" (Gore Vidal, Rober Graves ...) com he tingut tantes en la meva vida lectora; però em vaig passar a la història a seques i m'he perdut l'últim i llarg boom dels Follet, Falcones, etc. Si he llegit algunes novel·les històriques, ha estat pel seu interès literari i prescindint del gènere. Fullejant la "Història mundial de Catalunya" dirigida per Borja de Riquer, vaig parar atenció en un capítol titulat "1843, la Jamància, antecedent de la Comuna de París?" És un capítol curt, clar i sintètic, escrit per Manel Risques on podem llegir: "Es volia impulsar un nou ordre social des de baix, alternatiu al tradicional, jeràrquic i elitista..." Una mena de 15-M reprimit brutalment amb un saldo de 300 morts. En la bibliografia a la fi del capítol figura la novel·la de Xavier Theros i això em va decidir a llegir-la. En el capítol llegeixo també que participaren en els combats destacats republicans, com Anselm Clavé i Francesc de Paula Cuello. Busco, regiro i veig que la novel·la d'Enric Calpena Memòria de sang comença amb l'assassinat de Francesc de Paula Cuello i decideixo llegir-la a continuació. Cada dia va prenent més forma la idea de fer un pla de lectura de la història de Catalunya a través de la novel·la històrica.

El rerefons històric.

El rerefons històric d’aquesta novel·la és real. La revolta de la Jamància va ser la més llarga, la més dramàtica i la darrera de les deu insurreccions que van esclatar a Barcelona entre 1835 i 1843, també conegudes com a bullangues. En aquest cas va ser un aixecament en el qual es van barrejar l’impacte de la revolució industrial, el naixement del sindicalisme i del republicanisme, l’anticlericalisme contra una Església que era posseïdora d’un gran nombre de propietats immobiliàries i l’antimilitarisme envers un exèrcit vist com una força d’ocupació. Les muralles, i fortaleses com el castell de Montjuïc o la Ciutadella, no eren percebudes com a elements defensius, sinó com un sistema de control sobre una ciutat rebel. La participació de les classes més desfavorides explica les singulars similituds que guarda amb esclats posteriors, com les protestes per les quintes de 1845 i 1870, la vaga revolucionària de 1909 o la revolució llibertària de juliol de 1936.” (De la nota final de l'autor).

L'argument.

La revolta acaba amb el bombardeig de Barcelona des del castell de Montjuïc i la Ciutadella, dirigit pel general Prim. Sobre aquest rerefons, el capità Llampades i el sergent Gutiérrez investiguen la mort del jove Junceda, fill d'Antoni Junceda, "un dels nostres negociants més arriscats", empresari mafiós, constructor i traficant d'armes. A aquesta mort la segueixen un reguitzell d'infants morts en estranyes circumstàncies. Llampades, antic capità de vaixell dedicat al tràfic d'esclaus, traumatitzat per un episodi de canibalisme durant un naufragi i ara capità de la policia de Barcelona, prossegueix la recerca obsessiva de l'assassí de nens a la ciutat revoltada i envoltada per les forces nacionals. El sergent Gutiérrez, mà dreta de Llampades, era famós pel seu pal: “una gruixuda estaca de boix plena d’incrustacions de llautó amb imatges de sants, que abans havia estat propietat del segrestador Joan Poal, altrament conegut com el Bord de Sant Andreu. Els cops que donava amb aquesta eina tenien la particularitat de deixar gravada a la pell la figura d’un pare de l’Església, raó per la qual també li deien el Gravat.

Uns detalls.

El curiós contrast entre la Barcelona a peu de carrer i la dels terrats: “En aquells anys es deia que es podia caminar des de les Voltes dels Encants fins al baluard de Jonqueres —i des de la Ciutadella fins a la Rambla— sense haver de baixar al carrer. Barcelona estava feta d’arcs i voltes, sobre les quals hi havia un mar de carrerons on amb prou feines es filustrava el sol.
La ciutat de sota era humida, fosca i bruta, feia olor de merda de cavall i de sardines fregides. Les escombraries escampades per les voreres, l’amuntegament humà, els perills d’epidèmies i la manca de clavegueres eren uns problemes sense solució, i quan plovia els fossars urbans pudien a mort. En canvi, per sobre Barcelona era plana, neta, lluminosa; era una successió de terrats que s’estenien com la roba estesa, de llençols i testos amb plantes, de miradors secrets i taules on sopaven les famílies quan arribava el bon temps. Com en un duplicat del món de sota, molta gent vivia sense apartar-se mai d’aquells verals. Els amants hi pujaven a amagar els seus petons, els nens treien les joguines a la fresca i els lladres transitaven amunt i avall sense trepitjar el carrer. Amb escales, escaletes, desnivells i parets colgades de colomars i conilleres, d’horts en testos i tomaqueres, gàbies d’ocells i terrasses que buscaven el mar, i xemeneies que vomitaven sutge i fum, la ciutat de dalt vivia lluny de la llei que imperava arran de terra.” 

Conclusió.

El rerefons històric perfectament traçat; la vida quotidiana de les classes populars, la fam, la misèria, les tavernes, prostíbuls i els fumadors clandestins d'opi cruament descrits; els mètodes brutals de la policia i les guerres de les bandes mafioses; conformen un impressionant mosaic que, si ens sembla surrealista, és perquè descriu una realitat extrema amb tintats gòtics, com una versió de "Els Miserables" escrita per Cormac McCarthy.

Si fes (que no ho descarto) una llista de les deu o dotze novel·les històriques que millor representen la història de Catalunya, dins del paràmetres exigibles de rigor històric i qualitat literària, La fada negra ocuparia un lloc d'honor a la Barcelona del segle XIX.

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

viernes, 15 de mayo de 2020

DOS DIETARIS D'EN PERE ROVIRA: LA FINESTRA DE VERMEER (Any 2013) – MUSICA I POLS (Any 2017) – Dietarisme de proximitat – Valoració 8,5


- La finestra de Vermeer. Proa 2016. 520 pàgines.
- Música i pols. Proa 2019. 488 pàgines.

El dietarisme és un gènere obert on hi cap tot. L'escriptor parla del que veu, llegeix, sent, recorda o reflexiona. Pot ser més o menys autobiogràfic o íntim segons ens expliqui successos o sentiments personals o, com en el cas de Joan Fuster, quan opina sobre fets externs (art, història, política, societat ...), fer assaig amb dates com a títol. O si posem per cas JosepPla, en els seus quaderns, notes i viatges, el caire descriptiu és el de més pes. Així doncs i per simplificar, si el dietari pot ser íntim, opinatiu i descriptiu, Rovira abasta les tres facetes en un equilibri exemplar i sempre va de cara, sense amagar simpaties i antipaties, afinitats o discrepàncies; però, generalment, sense fer-hi sang.

La finestra de Vermeer.
Per fer-ho ras i curt, el millor elogi que pot fer-se d'un llibre és que no vols que s'acabi. Quan escriu aquest dietari que abasta l'any 2013, Pere Rovira té seixanta-sis anys, un més que jo avui. Parla dels llibres, els llocs, la música, el menjar, la poesia ..., comenta notícies del diari, les pel·lícules i concerts que veu a TV (surt poc), les visites a metge per a ell o la seva dona; tot senzill, naturalíssim i totalment quotidià, dins d'un dietarisme de proximitat escrit en un llenguatge nítid i en un to sincer. M'ha produït un sentiment d'identificació gairebé total. És un diari que, amb petites excepcions, podria ser el meu i el de molts de la nostra generació a un pas, ja, de la vellesa, si sabéssim escriure com ho fa Rovira.

Rovira és un home feliç que estima la seva dona, sent però accepta la distància amb els seus fills ja adults, tradueix a Baudelaire, l'apassiona la música clàssica i el jazz, va heretar del seu pare l'afició a la caça de la perdiu, li agrada passar uns dies a la casa del delta de l'Ebre i fer petites sortides a l'Horta de Sant Joan, Montblanc i Poblet. Què li preocupa? Afrontar la vellesa amb dignitat. Què l'irrita? L'atac obert, menyspreu o silenci dels intel·lectuals espanyols, molts d'ells amics, a l'anhel independentista de Catalunya. Què el decep? La creixent burocratització del món acadèmic, els seus petits neguits, bregues i picabaralles.
No falten anècdotes divertides o sorprenents com la de l'estudiant i amiga seva que acudia els diumenges a casa del professor Blecua, ja vidu, i l'obsequiava amb un estriptise. O la vegada que va visitar a Carlos Barral i va presenciar com aquest improvisava un article que des de "El País" li reclamaven per telèfon: va dir, un moment, va fer com que anava a buscar-lo, i va procedir a recitar-lo com si el llegís perfectament meditat i escrit. Impressionant.

Sorprèn comprovar en quina mesura som el producte del nostre temps i lloc; com compartim gustos, simpaties, antipaties i, fins i tot, manies. No ho sé ..., per exemple, vam deixar de llegir a Trapiello i els seus descomunals diaris - ja han de ser més de vint volums -, en el mateix moment i per les mateixes raons. Ho recordo perfectament: una bafada a nostàlgia de no sé què i menyspreu pel lector present juntament amb el vague afalac al lector futur.
L'estil presenta aquella fluïdesa natural tan difícil d'aconseguir que transmet facilitat, sinceritat i proximitat.

Música i pols.
Correspon a l'any 2017, quan Rovira compleix setanta anys, i segueix la mateixa tònica que l'anterior. El dia a dia de l'autor no ha patit canvis si exceptuem que ha deixat de practicar la caça de la perdiu.
Quan et fas gran, coses a les quals de jove eres indiferent i fins i tot participant, ara et provoquen enuig, molèstia i irritació, com els actes sorollosos de la festa major. Els sentiments d'en Rovira sovint són comuns i trivials, però com passava amb Montaigne, la trivialitat compartida el fa més proper:
"Festa, avui en dia, significa soroll idiota. De soroll, sempre n'hi havia hagut, a les festes soroll d'alegria, més o menys eufòric o ebri; música, cants, crits d'entusiasme o gamberrisme, etc. Ara, el soroll sobretot subratlla l'estat d'idiotesa dels que el provoquen. Aquí al poble, dijous a la nit, va consistir en un baix continu de txumba-txumba electrònic, al màxim nivell de decibels, en l'anomenat Krecinte de les penyes», a l'altra banda del parc, a uns cent metres de casa: va durar fins a les set del mati. Això significa que les més o menys dues-centes families que vivim a prop, algunes quasi a tocar, d'aquest recinte, no vam dormir en tota la nit. Suposo que això formava part del projecte festiu dels hominids del txumba-txumba i dels seus patrocinadors municipals. L'idiota contemporani no en té prou amb ser-ho, necessita ostentar-ho, inposar la seva condició mental als altres, només així queda satisfet."

Tant quan va de vell rondinaire com de montaignià tranquil, pot ser incisiu i clarivident:
"És magnific que cada dia augmentin les esperances de vida de la gent, però també valdria la pena que augmentessin les esperances a seques."

De vegades, indignat davant d'una notícia, deixa anar la seva opinió tal com li surt de l'ànima:
"Llegeixo al diari que els rescats bancaris europeus han costat més de 700.000 milions d'euros, pagats amb diners publics, dels quals ja se'n donen per definitivament perduts uns 218.000. (...) Tot això està aviat dit i apuntat, però demostra que estem en mans d'una colla de gàngsters, que a més a més posseeixen les més refinades qualitats de la incompetència. Una colla que no para de parlar, i això és el més espaterrant de tot, d'austeritat! Després de posar en circulació escandalosa les xifres més astronòmiques i de polir-se i embutxacar-se els diners de la gent de mig Europa."

Llegeix de tot, José Luis de Vilallonga, Pániker ... D'aquest últim diu:
"He llegit un dels dietaris de Salvador Pániker. No sé si m'he topat mai amb ningú més content d'haver-se conegut. (...) L'autor divaga inacabablement sobre teologia, filosofia, oriental i occidental, matemàtiques, música, política, sexe, teòric i pràctic, masclisme, economia... No se li escapa res, tot i que, en general, les conclusions dels seus discursos solen culminar en una mena de «tant em fot»), que ell presenta com a conciliació de contraris, o admissió de la varietat de les coses, o resistència a les opinions úniques. Però la impressió que acabem tenint és que, en efecte, tant li fot tot, excepte, per descomptat, Salvador Pániker. (...) és tan vanitós que vol que fins i tot la seva intel-ligência sigui inferior a ell mateix."

Bé, ho deixo. Això de citar tant no m'acaba d'agradar. Ho veig com una manera de reconèixer la pròpia incapacitat de transmetre una opinió coherent sobre un llibre. Acabaré amb una confessió segurament incorrecta: Potser és que sóc insensible, bàsic i incomplet en molts aspectes, n'estic segur; però clar, en Pere és poeta i jo de poesia no en sé res. Per a mi la vida és un anar fent i tota la resta és pura grandiloqüència; fins i tot, l'exaltació de la senzillesa em sembla insincera. És veritat que de vegades, llegint alguna cosa, m'he notat tocat en una fibra interna i em quedo parat i penso: que ha passat aquí ?. Però són textos en prosa, sense intenció poètica: no prosa poètica que, gairebé sempre, la trobo embafadora. Vull dir que noto poesia si no l'espero; ha d'aparèixer, no pot ser fabricada. No entenc res de res, tampoc aquesta dèria general per Baudelaire a qui trobo, sobretot, necrofílic. Però no em feu gaire cas, només he donat un cop d'ull a "Les flors del mal". I he de reconèixer un mèrit a la passió de Rovira per la poesia: ha esquerdat la meva arrelada (i impresentable) opinió sobre la poesia: que era cosa de gent fosca, somia-truites i rondinaires.

Llegiu els dietaris d'en Pere Rovira: ho passareu bé.

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.