viernes, 11 de agosto de 2017

DOBLE INDEMNITZACIÓ de James M. Cain - La meticulosa preparació d'un crim - Valoració 8 sobre 10

Pagines 109
Editorial: Edicions 62
Any publicació: 1936 (1983)



La majoria de les obres de Cain giren al voltant del tema clàssic de la "femme fatale" que arrossega a un home a col·laborar en l'assassinat del seu marit (El carter sempre truca dues vegades). Aquesta novel·la es basa en un cas real que Cain va seguir quan exercia el periodisme el 1927, pel qual Ruth Snyder va ser executada a la cadira elèctrica a Sing Sing. La novel·la de Zola "Thérèse Raquin" és un dels antecedents clàssics del tema "amant ajuda a matar el marit".

Walter Huff, agent d'assegurances, s'enamora de Phyllis Nirdlinger i l'ajuda a planejar l'assassinat del seu marit per cobrar l'assegurança d'accidents. Es tracta de matar a l'ingenu marit i fer que sembli un accident de tren, el indemnitzat amb la prima més alta. A mesura que avança el pla, creixen els dubtes de Walter sobre Phyllis de qui sospita que és una "vídua negra" que ja ha comès altres assassinats anteriorment; alhora que Barton Keyes, l'expert cap del Departament d'Indemnitzacions de l'asseguradora, intueix la conspiració de Huff i Phyllis.
La novel·la destaca per la meticulosa planificació de l'assassinat que fa Walter, recolzant-se en el seu coneixement profund dels protocols de l'asseguradora. Ell i l'astut Keyes, pel costat de la companyia, juguen una vertiginosa partida d'escacs en la qual un intenta anticipar els moviments de l'altre.
James M. Cain (1892-1977) és, al costat de Dashiell Hammett i Raymond Chander, un dels fundadors del "hardboiled" (novel·la negra dura), en què el sexe i la violència tenen notable presència. S'han rodat unes 30 pel·lícules basades en els seus textos. En 1.944, Billy Wilder va dirigir la pel·lícula “Persuasión ", basada en aquesta novel·la.
 ¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario