lunes, 16 de octubre de 2017

EL LLIBRE DELS MIRALLS de E. O. Chirovici - El thriller elevat a novela de calitat - Valoració 9/10

Título originalThe Book of Mirrors
TraductorAlbert Torrescasana Flotats
Páginas272
IdiomaCatalán
Publicación2017 (2017)
EditorialEdicions 62

L'agent literari Peter Katz rep per correu electrònic l'original incomplet d'una novel·la, escrita per Richard Flynn, sobre el misteriós assassinat de Joseph Wieder, el carismàtic professor de Princeton mort a casa, en estranyes circumstàncies, vint anys enrere. Flynn descriu l'ambient de Princeton a finals dels 80, la seva relació amb Joseph al qual coneix a través de la seva companya de pis i amant Laura Baines, una brillant matemàtica i alumna de Wieder en aquells dies. Ens parla de la complexa personalitat del professor sembrant dubtes sobre si era un geni, un impostor, un faldiller ..., si estava involucrat en experiments secrets patrocinats per agències del govern, si mantenia relacions amb Laura Baines ... El lliurament més que aclarir, sembra més dubtes i Katz contracta al periodista John Keller perquè trobi l'original complet. Keller localitza i entrevista a diversos actors del drama, indaga sobre la resta de la novel·la, s’endinsa en el filat del cas sense arribar a cap conclusió i, desanimat davant les versions contradictòries, abandona la investigació. Recull el testimoni Roy Freeman, policia jubilat que va participar en l'atestat, diagnosticat ara d'Alzheimer incipient, prefereix exercitar la seva ment indagant en el antic cas encara no tancat. Serà qui finalment el resolgui.

Narrada a quatre veus en primera persona, amb llenguatge àgil, polit i clar, en la novel·la passa el mateix que a la majoria de les del gènere: les versions es contradiuen i els implicats oculten les seves intencions i tergiversen el seu paper. La diferència és que a "El llibre dels miralls" això es fa molt millor al recolzar-se en construccions molt sòlides dels personatges que confronten, no un detall com podria ser una coartada, sinó les seves biografies senceres. Imagino l'escena: el professor Wieder és assassinat violentament a casa i al seu costat hi ha tres o quatre personatges com miralls que l'envolten, però Chirovici no només ens mostra el reflex en diferents angles sinó l'interior de cada mirall, de cada personatge involucrat, i de cada un dels tres narradors principals; els anhels, ambicions, odis i esperances que els poblen. Molt bon thriller de misteri, amb personatges profunds i complexos, una arquitectura argumental imaginativa i la cloenda perfecte. Chirovici eleva el thriller a novel·la de qualitat.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario