sábado, 17 de noviembre de 2018

EL PELEGRÍ SECRET de John Le Carré - Novel·la madura, rodona, magistral. - Valoració 9/10

Títol original anglès: The Secret Pilgrim (1990)
Traducció d’Elisabet Ràfols
Edicions 62 1991
317 Págines

Rellegir a alguns dels meus autors preferits en català em va semblar una bona idea i em resulta molt satisfactòria. Aquí estan Chirovici, Vonnegut, Toole, Lemaitre i altres que trobareu a l'etiqueta En català. Tinc previstos per al futur immediat alguns clàssics com Eliot, Dostoievski i Musil que, llegits fa anys en castellà, m'interessen per la riquesa del seu estil. Per descomptat, seguiré amb John Le Carré a qui considero un dels millors autors contemporanis, l'obra del qual sobrepassa en valor literari els límits del subgènere espionatge al que ell, voluntàriament, s'adscriu.

"El pelegrí secret" és una novel·la madura, rodona, magistral. En ella, Le Carré s'allibera de defectes com la pesadesa divagadora d'alguna de les seves novel·les, o el frenesí de l'acció atrafagada d’altres. Hi ha històries amb el gust moral de la paràbola, altres transpiren angoixes kafkianes o tragèdies gregues i, potser la més impressionant, la de Hansen i la seva filla Marie segrestada pels Khmers Rojos a la selva tailandesa, amb esfereïdores ressonàncies conradianes.

Ned (sense cognom), veterà espia de la guerra freda, ara prop de la jubilació, convida a George Smiley a fer unes xerrades a l'escola de Sarratt, centre de formació dels nous espies de la intel·ligència britànica. Smiley enlluerna els estudiants amb les seves respostes sagaces, subtils, escèptiques i, sovint, compassives. Després, durant el sopar, Ned rememora set episodis significatius de la seva llarga carrera com a espia, localitzats en diferents llocs i moments del gran teatre de la Guerra Freda en la segona meitat del segle XX. Els escenaris són Hamburg, Munic, Londres, Varsòvia o Bangkok i, a més de Ned, treuen el cap altres personatges habituals en la saga com el mateix Smiley, Toby Esterhase o el traïdor Bill Haydon.
Les set històries, molt variades, són sempre entretingudes, algunes emocionants i altres commovedores. Ens parlen dels èxits i fracassos d'homes honrats amb professions deshonroses. Delaten maniobres i traïcions; revelen les tensions a què es veuen sotmeses les seves consciències, com s'ensorren principis, ideals i creences; vides entumides, exhaustes a acusa d'impossibles equilibris morals. I, al cap i a la fi, la inutilitat d'aquest ingent esforç humà.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario