viernes, 30 de noviembre de 2018

SANG INNOCENT de P. D. James - La vida no es gaudeix, es pateix. - Valoració 9/10

Títol original: Innocent Blood
P. D. James
Area 1989
Pàgines 312
pàgines 312

Philippa Rose Palfrey és una noia de 18 anys que als 8 va ser adoptada per Maurice i Hilda Palfrey, ell un sociòleg mediàtic de ment freda i analítica, i ella una mestressa de casa trista i passiva, aficionada a cuinar. Els pares biològics de Philippa, Mary i Martin Ducton, van ser condemnats a cadena perpètua per violar i assassinar una nena de 12 anys. El pare va morir a la presó i la mare està a punt de sortir en llibertat condicional. Philippa, obsessionada per conèixer els seus orígens, estableix contacte amb la seva mare i, quan aquesta surt de la presó, lloguen juntes un apartament a Londres. En paral·lel, Norman Scase, el pare de la nena assassinada, un home fràgil i insegur, les segueix per tot Londres per complir la promesa que va fer a la seva dona en el llit de mort: matar l'assassina de la seva filla.

La història només és possible perquè James deixa en la penombra el relat de com van succeir els fets de la violació i mort de la nena de 12 anys. Philippa mai s'interessa per conèixer els detalls del judici ni les notícies de premsa. En una breu i ambigua carta que li deixa la seva mare, Martin Ducton, el pare pedòfil, apareix com un home feble i turmentat i la pròpia Mary com una dona decidida i protectora d'un malalt desvalgut.
En la novel·la de PD James no hi ha espai per a persones felices; està poblada de gents fredes, tortuoses o turmentades que no desperten les simpaties del lector. Les persones normals amb senzilles aspiracions (Hilda, per exemple) es veuen acorralades per la duresa implacable de la vida o les maquinacions dels que els envolten. La vida no es gaudeix, es pateix. I el thriller psicopatològic de James no obsequia amb finals consoladors.

Les històries de PD James sonen a Dostoievski i Iris Murdoch. Durant cinquanta anys, al costat de Ruth Rendell, capgirá la novel·la criminal anglesa fins llavors dominada pels trencaclosques d'Agatha Christie o Dorothy L. Sayers

Rellegir en català la prosa clàssica, acurada i rica en matisos de P. D. James o John Le carré és un veritable plaer. En això estem: recuperant lectures dels 80.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario