jueves, 31 de enero de 2019

EL LLEGAT DELS ESPIES de John Le Carré - Novel·la agre, fosca i laberíntica. - Valoració 8/10

Títol original: A Legacy of Spies (2017)
Pàgines: 256
Edicions 62 (2018)
Traducció: Laia Font

Una novel·la agra i fosca que es torna laberíntica si no has llegit "L'espia que tornava del fred". Els fills d'Alec Leamus i Liz Gold, dos agents que van morir a principis dels 60 durant l'operació Windfall a Alemanya de l'Est, amenacen amb denunciar l'MI6. Ningú sap on és George Smiley que va ser el cap de l'operació i ha de voltar els 100 anys. Peter Gillam, jubilat i retirat a la seva granja de la Bretanya francesa, és cridat a Londres per ser interrogat. La història, narrada en primera persona per Guillam, es va reconstruint amb els seus records mentre els investigadors de l'MI6 lliguen caps amb els escassos documents disponibles per tal de bastir una versió que no malmeti la imatge dels serveis secrets. Smiley sobrevola la novel·la com una presència fantasmal i apareix en les últimes pàgines per tranquil·litzar Guillam amb la promesa que es farà càrrec de l'assumpte. Altres vells fantasmes de la saga, Bill Haydon, Percy Alleline, Toby Esterhase, Jim Prideaux i Oliver Lacon, treuen el cap amb aparicions fugaces al llarg de la història.
Torna a sorprendre la manera elusiva amb que Le Carré tracta els temes personals, íntims o sentimentals; en aquest cas és la relació de Guillam i Doris Gamp, la dona per la qual "ho hauria deixat tot". És com si, enmig d'una multitud, et fregues amb un vianant i et clava un verí mortal; no has notat la punxada que et matarà en una hora.

La novel·la és una coda, una revisió de "L'espia que tornava del fred" (1963), l'obra que va llançar a la fama a John Le Carré. No és imprescindible, però sí recomanable, llegir les dues novel·les seguides.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario