viernes, 11 de enero de 2019

NOTES DEL CAPVESPROL (Obra Completa 35) de Josep Pla - Fluix, molt per sota de "Notes disperses" - Valoració 6,5/10

Edicions Destino, 1993
Obra Completa 35
Pàgines: 593

Fluix, molt per sota de "Notes disperses" i de uns quants "Homenots". Escrites en 1976, prop dels vuitanta anys, ha perdut subtilesa i cau en la xerrameca compulsiva. Es posa pesat amb el preu de la moneda a la qual atribueix tots els mals de la humanitat. Les seves opinions polítiques són bàsiques, trivials, pròpies del reaccionari recalcitrant, carrincló i rondinaire. Tot el que fa olor a esquerres porta el caos, però sempre minimitza el preu de l'ordre. A cara descoberta, no regateja elogis directes a Franco i Salazar. El progrés, si no és econòmic no val res, i quan és econòmic que no atabali a Pla. Ambivalent amb amics (Sagarra, Dalí, Espriu), despietat i furibund amb enemics (Picasso, Miró). Rotund en els atacs, les seves defenses són tan reticents i matisades que el seu defensat queda en taules. I aquesta falsa modèstia de fals pagès, repetitiva, pesada, pur formulisme.
Pla falla quan incompleix la seva pròpia regla: descriure, no opinar. A les 30.000 pàgines de l'obra de Pla hi ha gra i hi ha palla, però gairebé mai avorreix. Es tracta d'anar picant a la recerca del gra de millor qualitat, que n'hi ha, i molt. Vaig llegir la trilogia de "Notes" fa molt de temps i es confonien en la meva ment. De moment, les "disperses" molt millors, les de "Silvia" ja veurem.
Ara bé, sempre trobaràs alguna bajanada que et farà una gràcia irremeiable, com la seva trobada amb la senyoreta Angustias Ramonet:

 “Vaig trobar una senyoreta que em semblà agradable. Era una senyoreta que més aviat tenia uns darreres discrets. Aquesta discreció anà lligada de seguida amb la possibilitat de pagar menys — cosa que per a mi era importantíssima. Llavors es passejaven per la Rambla unes senyores amb uns darreres fenomenals, rodons, voluminosos, pràcticament còsmics, que agradaven molt a la humanitat d'aquesta vall de llàgrimes. Eren de Marsella i en general del sud de França que havien vingut a Barcelona a conseqüència de la prosperitat de la primera guerra general. Després d'haver aprovat els «Procedimientos judiciales», em semblà que no podia fer més.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario