lunes, 21 de enero de 2019

NOTES PER A SILVIA de Josep Pla - Anècdotes, xafarderies i observacions com a fuetades.- Valoració 9/10

Destino (1974)

Pàgines: 565

Hi ha autors que se't cauen de les mans, autors que es deixen llegir i autors que es fan llegir. Josep Pla és dels que es fan llegir i, en els seus millors moments t’encaptiva, en altres  t’entabana, t’ensarrona i et fa passar per on vol. Quan només va tirant, estàs a l'expectativa d'una observació, un adjectiu que t’arrencarà un somriure. I penses: quin cabró! Hi ha pocs escriptors així. Té el do de la amenitat, sempre, s'entén, que parlem de les seves millors pàgines. Per això, si encara no ets un planià declarat, no recomano navegar al tun-tun pels 47 volums de la seva "Obra completa"; pots agafar algun text de xerrameca banal -que els té-, desanimarte i deixar-ho, cosa que seria una pena perquè et privaria de grans satisfaccions. Jo ho havia fet pagant cara la meva gosadia amb anys donant-li l'esquena al considerable espai que ocupa en les meves prestatgeries.
L'obra de Josep Pla s'ha de entomar com una lectura de fons, com quan et baixen les defenses i et prens un reconstituent: "ara faré un Pla". És el que he anat fent últimament i puc dir que, dels tres volums de "Notes", podeu prescindir de "Notes del capvesprol", però no us perdeu "Notes disperses" i "Notes per a Sílvia". Són magnífics.
"Notes per a Sílvia" és el volum 26 de la seva Obra completa. Recull un diari escrit a Madrid durant els dies en què es va proclamar la República, el popurri de les notes pròpiament dites, uns consells molt ponderats per als que viatgin a Grècia i una poesia dolenta, plena d'ironia i ideosincracia planiana. El diari és pura anècdota esquitxada de obsevacions penetrants com fuetades:
" Del seu escó, amb els braços encreuats, Romanones semblava un ocell de luxe dissecat."
" Ara: aquesta reserva d’insensibilitat i de crueltat que sento dins el meu interior m’espanta i m’horroritza. Crec, demés, que la duresa del poble castellà — Keyserling ha fet l’observació que és un poble que no ha demanat mai clemència ni n’ha donada mai — és en gran part mantinguda i cultivada per la festa nacional." (sobre la correguda de braus).
Sobre Macià: “És un home que ha nascut per a símbol, impenetrable i llunyà.” (…) “Els símbols no passen del «què tal?, com està?». També llegeixen algun discurs de tant en tant.”
En les notes Pla està en la seva salsa. Deixa córrer la ploma al ritme de la xafarderia, l'ocurrència, el perfil breu d'un personatge, sempre viu i esmolat, la història mordaç, opinions sobre escriptors i lectures (li agraden Mencken, Manzoni, Joyce). Prefereix la poesia senzilla que parla de sentiments a la poesia intel·lectual feta per minories. Cita una poesia de Paul Valéry i conclou la seva critica amb un: "el sonet cau, per excés de pes". A Borges el considera “un fantasista (desgraciadament amb poc sabor de la realitat), molt fi i de gran joc mental.” Li agraden Lampedusa i Pascal, odia la censura franquista. De Espriu declara: “La seva adjectivació és divertidíssima, d’una penetració molt aguda, que sembla feta amb una barrina de mitja canya. És un escriptor d’una amenitat permanent, dintre el gènere eixut, que serà difícil de popularitzar (perquè la gent vol polpa, encara que sigui de borra), però que és el bo i el durable, al meu modest entendre.
T’explica una història escatològica amb una naturalitat distant, com la del senyor Isidor Aguiló: “vaig sentir perfectament que feia un pet. La cosa m'estranyà perquè no és gaire corrent a Palafrugell, però en vaig fer un cas relatiu. Aquesta classe d'exhalacions de vegades no es poden contenir. Unes quantes passes més enllà, vaig sentir que en feia uns quants més. Caminava petant: a cada passa que feia exhalava un pet. En sentir-los, dues o tres persones amb les quals ens encreuàrem feren una cara estranyada. La naturalitat del funcionari es mantingué sempre perfecta. De vegades els feia petits i suaus, gairebé mel·liflus; i de vegades tenien una rotunditat més acusada i explosiva. De sobte no se sentí res. Al cap de quatre o cinc passes tornà a engegar-los com si res.”
No nego que, de vegades, Pla pugui ser molt vulgar i carrincló, però d'altres (i aquest és el cas) ens obsequia amb la seva versió més picant, càustica, incisiva i roent.
No hi ha res més divertit que els federals espanyols. En primer lloc, de federals, naturalment, no en tenen res o ben poc.

25 de Juliol 1931
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario