lunes, 17 de junio de 2019

L'ESTUPOR QUE US ESPERA de Melcior Comes - Més desagradable que inversemblant, o a l'inrevés. - Valoració 6/10

Editorial: EMPURIES
Any d'edició: 2005
Pàgines:154

Sinopsi de l’editorial.
No es tracta només d’una novel·la sinó de la sensual i agitada presentació d’un actor jove que ens parla en primera persona i ens ofereix un suggestiu relat de les seves experiències; un irònic homenatge que ratlla la paròdia dels llibres de memòries dels vells actors consagrats. Després de la mort de la seva mare, amb l’arribada de la seva tia, que no coneix, i la decisió d’abandonar l’illa per la gran Barcelona, la vida del protagonista va agafant cada vegada un caire més precipitat i apocalíptic.
Amb una ploma intel·ligent i exuberant, Melcior Comes ens brinda una novel·la molt ben construïda, en la qual els personatges es mouen amb autonomia pròpia i busquen sentit a la vida enamorant-se, parlant, discutint, en definitiva, vivint. Escrita amb una prosa festiva i seductora, i amb un llenguatge treballat i molt líric, L’estupor que us espera beu de la tradició del segle XIX per obrir-nos les portes a una nova narrativa jove que caldrà seguir de molt a prop.

Comentari.
Novel·la caòtica i desbocada, lliurada a l'excés per l'excés, producte d'un escriptor jove que busca impactar a qualsevol preu. Els personatges són inversemblants (la incestuosa tia Elvira), estereotipats (el pare, magnat de l'hostaleria), o improbables genis autodestructius (el seu amic Marzio Volpe).

Novel·la a estones desagradable, a estones inversemblant i a estones difusa, sovint les tres alhora, si de cas es redimeix pel seu llenguatge exuberant a l'estil Baltasar Porcel envernissat de la gosadia postmoderna de Martin Amis. La trama, raquítica, redundant i desequilibrada, es carrega de llast des d'un bon principi amb un episodi porno-catàrtic delirant. Els diàlegs artificiosos no afegeixen pes als personatges. Tot això ja ho van fer altres abans que ell, des de HenryMiller - amb molta més ràbia i passió -, a Philip Roth, amb mes sentit, en el seu "El teatre de Sabbath". No sembla que el sexualisme violent de Melcior Comes, per molt poètic que pretengui ser, pugui arribar molt lluny.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario