sábado, 9 de abril de 2016

NO OBRIS ELS ULLS (Dave Gurney 02) de John Verdon - La millor de la sèrie - Valoració 10


Título original Shut Your Eyes Tight
Traductor Esther Roig | Mercè Santaulària
Páginas 544
Idioma Catalán
Publicación 2011 (2012)
Editorial Labutxaca
 
Sempre tinc quatre o cinc llibres a la tauleta de lectura, com bòlids a la graella de sortida. Agafo un, el començo, obro un altre, el fullejo. del tercer llegeixo deu o vint pàgines, d'altres llegeixo el pròleg o reviso l'índex (provant motors), fins que un d'ells s'imposa i el llegeixo fins al final. Alguns romanen uns dies a la pila i els torno a la prestatgeria. John Verdon és un autor guanyador i, si començo un dels seus llibres, he de acabar-lo. Com més aviat millor.

Jillian Perry, mor decapitada el dia del seu casament. La seva mare, la implacable milionària Val Perry, contracta Gurney perquè la assessori, després de quatre mesos d'estèrils investigacions policials. Les sospites recauen en l'esmunyedís Hector Flores, jardiner i protegit del marit de Jillian, Scott Ashton, prestigiós terapeuta de de noies assetjadores sexuals. El quadre es complica amb màfies d'esclavitud sexual, mes noies decapitades, un parany en què Gurney és drogat amb Rohipnol...

Els personatges són recargolats, viperins, amb moltes capes; la trama s'esfilagarsa i retorça en molts filaments; sota la pulcra aparença s'amaguen estrats de repulsiva realitat.
Verdon escriu bé, amb una discreta sofisticació per a lectors intel·ligents, coneix els temes que tracta (en aquest cas les patologies sexuals); vol un lector capaç d'orientar-se a la psicolgia dels seus personatges intel·ligents, complexos i versemblants; atent a les ramificacions de la trama, pendent dels prolixos càlculs i avaluacions de Gurney, escrupolós amb els detalls que mai resultaran gratuïts. Tot pesa, tot compta, es gaudeix de cada paràgraf. Li dono un 10. Per a mi, aquesta i la quarta de la sèrie “No et refiïs de Peter Pan", son las millors.
Valoració general de la sèrie Dave Gurney.

L'esquema de les seves novel·les es repeteix amb poques variants: Dave Gurney, antic inspector estrella de la policia criminal de Nova York, s'ha jubilat i, seguint els desitjos de la seva dona, Madeline, retirat a una granja a les muntanyes Catskills al sud-est del estat. Algú li proposa investigar un cas i Gurney, després d'una breu lluita interior entre la seva fascinació per resoldre enigmes i el compromís amb una vida rural adquirit amb Madeleine, cedeix als seus instints d'investigador acceptant el cas. Posarà a treballar la seva potent maquinària lògica; revisarà documents, informes, vídeos, transcripcions de judicis o interrogatoris; entrevistarà testimonis; s'enfrontarà a la incompetència, burocràcia o corrupció dels estaments policials; sospesarà alternatives i ramificacions; anirà acorralant l'assassí que decidirà dissuadir-contraatacant. Gurney dubtarà de les seves pròpies capacitats per fer-li front, defalliran les seves forces, patirà per posar en risc la vida de Madeleine; una espurna d'intuïció farà que lligui caps i associï detalls i, finalment, s'enfrontarà al psicòpata amb greu risc de la seva vida. Aquest esquema ha funcionat a la perfecció en les cinc novel·les de la sèrie fins ara publicades, gràcies a la riquesa dels seus recursos. Segur que seguirà delectant als seus lectors (jo el primer); però la recepta pot esgotar-se i hauria d'anar pensant en un canvi radical que ens sorprengués i enlluernés.

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario