lunes, 23 de mayo de 2016

EL CAS SANTAMARIA de Andrea Camilleri - Un biomanán per a lectors a dieta literària. - Un 7 sobre 10



Traductor: Pau Vidal Gavilan

Data de publicació: 2014 (2016)

Pàgines: 184

Col·lecció: El Balancí. Edicions 62
 
Ja ho va fer Eric Ambler en les seves novel·les d'espionatge amb antiherois abatanats per forces que els superen. Camilleri, seguint l'estela de Ambler, ens mostra una persona corrent, víctima d'una conxorxa per desacreditar el seu treball i enfonsar el seu prestigi, per tal de paralitzar unes investigacions que poden comprometre a importants polítics i empresaris.
Mauro Assante és un alt funcionari d'una institució oficial encarregada de supervisar els comptes de bancs i grans empreses. És un home recte, discret, fidel espòs i bon pare, honrat i exigent amb el seu treball. Tot comença quan Clara, una espectacular joveneta, es presenta a casa de Mauro, enviada per una agència d'acompanyants. El provecte funcionari nega haver sol·licitat companyia, però queda embadalit per la noia. A partir d'aquí la vida de Mauro es complica: se sent vigilat, dubte dels seus caps, li paren trampes, apareix a la premsa amb falses acusacions ...
Un thriller veloç, sense transicions entre escenes, tot diàlegs, estil fàcil i pelat. I final previsible. Camilleri posa cura en estalviar esforços al lector. No limita les descripcions, les elimina. No hi ha ni una. Pocs escenaris: l'oficina, casa seva, el pis de la Carla, i para de comptar. Podria passar per una obra de teatre. Un biomanán per a lectors a dieta literària. Un 7.

Andrea Camilleri és un d'aquells autors que anomeno de "negra pantuflera", abundants a la Mediterrània, i que, tot i entenent el seu èxit (no nego la seva eficàcia), procuro evitar. Alguna de Montalbano caurà
per corroborar o desmentir.

PD Veig que s'amplia el meu etiquetatge de novel·la policíaca: "negra garrapatera", "cutre-noir" i ara "negra pantuflera".

Facebook:
https://www.facebook.com/Llegir-i-parlar-de-llibres-880124438768044/
https://www.facebook.com/Leer-y-hablar-de-libros-1019905544727973/

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario