lunes, 16 de mayo de 2016

L'HOME QUE ES VA ESFUMAR (Martin Beck 02) de Maj Sjöwall y Per Wahlöö - Prosa amb més suc que a la primera de la sèrie - Valoració 8 sobre 10


 
Títol original: Mannen som gick upp i rök 
Data d'Edició: 1966 (2009)
 Nombre de pàgines: 232
Editorial: Columna 

Si Roseanna era tot os, a "L'home que és va esfumar" hi ha una mica més de polpa. Sjöwall i Wahlöö es prodiguen una mica més en les descripcions de personatges o escenaris, resultant un estil menys esquelètic, encara que en la mateixa línia objectiva de foto fixa:

" Algun pèl negre, llarg i cresp, apuntava sota l’elàstic, als engonals. Devia tenir, a tot estirar, vint-i-dos o vint-i-tres anys. No era maca en el sentit habitual del terme, però sí un exemplar altament funcional de la raça humana.”

A Martin Beck li encarreguen la recerca d'Alf Matsson, un periodista esportiu, que el porta a Hongria. A Budapest, col·labora amb Vilmos Szluka, coronel de la policia hongaresa, i desmantellen una xarxa de tràfic d'haixix en què estava implicat Matsson. Però aquest no apareix i Beck torna a Suècia on prossegueix la investigació. A mesura que interroga companys del periodista surt a la llum la seva veritable personalitat: alcohòlic, agressiu, busca-raons ... El que donarà les claus de la seva desaparició i possible assassinat.

 Martin Beck segueix en la seva línia de policia fred, reservat i una mica robòtic. La nota d'humor irònic va a càrrec del seu company el sotsinspector Kollberg.
  Encara no veig la denúncia social, política, ni el focus sobre les esquerdes de la societat sueca del benestar.Em permeto esmentar a un altre autor suec, poc conegut per aquests verals, però molt popular al seu país. Es tracta de Leif GW Persson i la seva tetralogia "El declivi de l'estat del benestar" (1) que es va considerar l'alternativa a la famosa trilogia "Millennium" de Stieg Larsson. Això em sembla forçar molt les analogies ja que són autors molt diferents; però dóna una idea de la importància de Persson. El recomano amb fervor, amb un advertiment: llegiu a Persson en ordre invers al de la seva publicació. És a dir, comenceu per la seva sèrie més recent "Evert Bäckström" (divertidíssima), i després aneu a "El declivi ...". És un consell.

Notes
(1)  No crec que estiguin traduïdes al català. Els títols de la tetralogia en castellà són:


  1. Entre la promesa del verano y el frío del invierno
  2. Otro tiempo, otra vida
  3. En caída libre, como en un sueño 
  4.  El detective moribundo
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario